32. NEDJELJA KROZ GODINU (C)

od Kristina na 2 studenoga, 2022

Kako se približava kraj liturgijske godine Crkva nam u čitanjima pruža neke odlomke Staroga i Novoga Zavjeta koji govore o svršetku vremena. Ovonedjeljna  liturgija zove na obnovu naše vjere u uskrsnuće mrtvih i u život vječni.

 

Prvo čitanje (2 Mak 7,1-2.9-14)

Kralj svijeta uskrisit će nas na život vječni.

Sedmorica braće Židova skupa s njihovom majkom podnose mučeništvo vjerni vjeri svojih otaca i postojani u nadi u uskrsnuće od mrtvih. Osuđenici radije prihvaćaju nasilnu smrt nego izdaju djedovske vjere u Boga jedinoga, koji se objavio Izraelu i učinio ga svojim savezničkim narodom. Umiru s nadom u uskrsnuće pravednika.

Drugo čitanje (2 Sol 2,16 – 3,5)

Utvrdio vas Gospodin u svakom dobru djelu i riječi.

Ovaj odlomak  Apostolova je molitva za ustrajnost vjernika i poticaj na ustrajnost. Počinje utješnom vjerskom istinom da nas je Bog uzljubio i dao nam trajno ohrabrenje i dobru nadu. Uzljubio nas je u Kristu koji je za nas umro i uskrsnuo, i ta je ljubav s Božje strane neopoziva.

Evanđelje (Lk 20, 27-38)

Bog nije Bog mrtvih, nego živih.

Saduceji, svećenici koji se smatraju nasljednicima Sadoka, velikog svećenika u Davidovo vrijeme i koji su  priznavali samo prvih pet knjiga Biblije – Petoknjižje, u kojima nema govora o uskrsnuću, u današnjem evanđeoskom odlomku postavljaju Isusu vrlo lukavo pitanje, s kojim žele pobiti valjanost uskrsnuća. Pitaju o tome čija će supruga biti o uskrsnuću, nakon što su s njom u braku živjela sedmorica braće. Isus odgovara da su oni umrli i „anđelima su jednaki i sinovi su Božji, jer su sinovi uskrsnuća.“

Isus ovdje govori o prijelazu u novi svijet, svijet Božji i novi život u koji smrt neće imati pristupa. On dalje samo kaže da će čovjek biti sličan anđelima. To znači – imat će vječnu hvalu od Boga i novi identitet Djece Božje. Tu više ne postoji ljudski odnos: muž, žena, brat, djeca, nego je Bog onaj koji daruje vječni život – ponaosob.

MISNA ČITANJA

Prethodni članak:

Slijedeći članak: