KATEHEZE ZA ODRASLE

Kardinal Josip Bozanić donio je odluku da ova pastoralna godina u Zagrebačkoj nadbiskupiji bude posvećena katehezi odraslih. Tu je inicijativu Kardinal najavio u homiliji na misi posvete ulja na Veliki četvrtak, 28. ožujka 2013., u Zagrebačkoj katedrali, te je eksplicirao na 282. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije na Mariju Bistricu, 8. rujna 2013. godine.

Kateheze za odrasle održavat će se svakog utorka kroz cijelu pastoralnu godinu – od studenog do lipnja, osim u mjesecu siječnju. Jednom mjesečno, u 19.30 katehezu predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kako bi dospjela do što većeg broja vjernika, Kardinalova kateheza se uživo prenosi putem interneta, dok su ostali utorci u mjesecu predviđeni za župnikovu katehezu te molitveni susret.

DSC07015„Cilj svake kateheze za odrasle treba biti postizanje zrelosti vjere kojom se mogu prihvaćati i osmisliti razne životne situacije u kojima živimo, kao i dužnosti što ih obnašaju vjernici u obiteljskom i društvenom životu“, rekao je kardinal Josip Bozanić u svojoj homiliji prigodom 282. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije Majci Božjoj Bistričkoj 8. rujna ove godine. Svoju braću svećenike poziva da budu „otvoreni i poučljivi na znakove i pozive koje Bog daje Crkvi po Svetom Ocu te da hodimo zajedno s Kristom strpljivi poput Njega u poučavanju svojih vjernika te ne bojeći se iznova započinjati, uvodeći ljude u zajedništvo života s Bogom“.

DSC07139Važno je napomenuti da je župa nezamjenjiv prostor koji obuhvaća cjelokupni vjernički život i zato je pozvana biti bratska zajednica u kojoj ima mjesta za svakoga. Ne postoji nijedno životno pitanje koje nije povezano s vjerom, s Kristom i s Crkvom, zato je jako važno da na ovim katehezama za odrasle u svojim župnim zajednicama, zajedno s našim pastirima radimo na izgradnji sebe, svoje župne zajednice, društva i Crkve. A to možemo samo zajedno u Kristu.