ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA (B)

od Kristina na 18 prosinca, 2023


Današnja liturgija podsjeća nas da Isus pripada zaista Davidovoj kraljevskoj obitelji i da se tako u njemu ispunjavaju sva mesijanska obećanja.

Prvo čitanje (2Sam 7,1-5. 8b-12.14a.16)

Natan je bio kraljevski prorok i živio je na dvoru kralja Davida. Bio  je Davidov savjetnik koji ga je poučavao poučava ali i korio kada je to potrebno. U današnjem čitanju izgovara kralju  proročke riječi obećanja – obećanje Božjeg kraljevstva. Riječ proroka Natana je, riječ Božja. David je uspostavio kraljevstvo, ujedinio izraelska plemena, osvojio Jeruzalem, sagradio kraljevstvu palaču. Naumio je sagraditi i Hram Gospodnji, za sveti Kovčeg. Izlaže svoj plan proroku Natanu. Natan ga isprva podržava u tome, ali ga po Božjem nalogu poslije odgovara. Izgradnju Hrama Bog je namijenio nekome drugom. Bog Davidu šalje poruku da on ne gradi Dom: „Gospodin će ti podići dom… i kad ti počineš kod svojih otaca, podići ću tvoga potomka…koji će se roditi od tvoga tijela i utvrdit ću njegovo kraljevstvo. Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin. Tvoja će kuća i tvoje kraljevstvo trajati dovijeka preda mnom, tvoje će prijestolje čvrsto stajati za svagda.“ To obećano kraljevstvo Davidu po proroku Natanu – trajat će po Davidovu potomku, po Spasitelju svijeta, po Isusu koji dolazi osnovati svoje kraljevstvo, svoju Crkvu. Ovo Natanovo proroštvo govori o budućem Mesiji, Davidovu potomku (sinu), ali u isto vrijeme, o Sinu Božjemu. On će biti graditelj Hrama. I to ne više materijalnog zdanja, nego Duhovnog Hrama – Hrama Gospodnjeg, a to je Crkva Božja.

Drugo čitanje (Rim 16, 25-27)

Ovaj odlomak je zaključni izričaj hvale i slave Bogu. Kao kršćani pozvani smo živjeti  u zajedništvu ljubavi s Ocem i Sinom i Duhom Svetim. I to već sada po milosti i jednom zauvijek u slavi vječnoga života. Ali dok smo još na putu prema nebeskom kraljevstvu, potrebna nam je živa, njegovana vjera i ustrajnost.  Bog je onaj koji je kadar podržati nas i učvrstiti da ne klonemo na životnom putu. Zato »Bogu, koji je jedini mudar, njemu po Isusu Kristu slava u vijeke vjekova!« (Rim 16,27).

Evanđelje (Lk 1,26-38)

Bog dolazi na zemlju i uspostavlja svoje prebivalište među ljudima. Kamenje od kojih Bog gradi svoj hram među nama jesu ljudi potpunog predanja Bogu. Marija je prvi živi kamen kuće Božje među ljudima. Zatim dolazi sveti Josip koji je potpuno na raspolaganju Bogu u svim planovima spasenja Božjega da bi osigurao Djetetu koje će se roditi od Marije, snagom Duha Svetoga, kraljevsko podrijetlo iz Davidove loze.

Djevica Marija u svojem potpunom predanju svetoj volji Božjoj postaje Majka obećanoga Mesije, Sina Božjega kojemu »će Gospodin Bog dati prijestolje Davida oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja«. Tako suradnjom poniznih i siromašnih, ali Bogu potpuno predanih osoba, Marije i Josipa, Isus Krist, Sin Božji i ulazi u povijest ovoga svijeta kao Sin Davidov.

ČITANJA

 

Prethodni članak:

Slijedeći članak: