Molitvena zajednica

“Svaka naša molitva i pjesma neka bude dar tvojoj vječnoj ljubavi” … pjesmom slaviti Gospodina. Zaljubiti se u Isusa, ljubiti presvetu Bogorodicu Mariju. Budimo u sebi čisti, da bismo bili sposobni i slobodni ljubiti Boga. Krunica je najpotpunija molitva priprave za svetu misu, imati vremena za sebe i Boga. Bogu nema draže molitve od Svete Krunice u kojoj molimo predivne molitve, snažnih riječi: O moj Isuse to je tebi za ljubav …, Oče naš …, Zdravo Marijo milosti puna …, Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetom …, Vjerujem u Boga Oca …, razmatranja Isusova života u Radosnoj, Žalosnoj, Slavnoj i krunici Svjetla i na kraju molitva O moj Isuse oprosti nam naše grijehe … Ljubiti Boga iznad svega, gledati samo u Njega, kušati i vidjeti kako je dobar Gospodin. Čovjek nije nikad više čovjek, nego kad kleči pred Bogom. Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo tebe ovdje i u svim Crkvama tvojim koje su na cijelome svijetu jer si svetim križem svojim svijet otkupio.

Kao katolički vjernici koji žele živjeti pravim kršćanskim životom, pridonijeti osobnoj duhovnosti i biti u duhovnom moralnom zajedništvu crkve u Hrvata, počeli smo zajedničku molitvu krunice listopadskom pobožnošću, moleći Majci Mariji s nakanom za svaki Božji blagoslov u našoj župi i našim obiteljima. Uz krunicu i litanije lauretanske  molimo sve ostale molitve koje idu uz molitvu krunice, zatim Oče naš … za zdravlje svetog oca Pape i mir u svijetu, za sve svećenike, redovnike, redovnice, duhovna i svećenička zvanja. Molimo Oče naš … za duše u čistilištu i sve umrle duše i na koncu molimo Oče naš … na nakanu našeg župnika Josipa.

Osjećajući u srcu potrebu zajedničke molitve, nastavili smo svakodnevno moliti krunicu (17.45), prije svete mise (18.30). Vremena su takva da nam je potrebno zajedništvo pred Gospodinom Isusom i zaufana molitva i vapaj Majci Mariji da nas zagovara kod svoga sina Isusa za sve naše potrebe.

Prvu Svetu Misu u našoj župi na čast bl. Alojzija Stepinca slavili smo u četvrtak 10.02.2011. moleći Trojedinog Boga i zagovor našeg dragog blaženika, za pastire Crkve, za domovinu, za svećenička i duhovna zvanja i osobne potrebe. Nastavit ćemo molitve za zagovor bl. Alojzija Stepinca i njegovo proglašenje svetim svakog 10-og u mjesecu.

Svakog utorka molimo sv. Antuna Padovanskog da nas zagovara kod ljubljenog Gospodina Isusa, da nam pokaže put kojim je i nama ići, svijetli primjer kako nasljedovati svoga spasitelja Isusa Krista. Od 08.03.2011. molit ćemo posebno pobožnost 13 utoraka do sv. Antuna (13.06.2011.).

Srijeda je dan kada upućujemo molitve i nakane za našu napaćenu domovinu Hrvatsku da dragi Bog milostivo pogleda na našu domovinu i na naš narod.

Četvrtak je posvećen molitvi za svećenike, duhovna i svećenička zvanja, kaže se ljubite svoje svećenike, svećenik je svojim zvanjem različit od bilo kojeg čovjeka, on je produljenje Krista u svim vremenima i mjestima, a opet brat svima, zato molimo za svećenike, da ih imamo.

Prvi petak u siječnju (07.01.2011.) je bio početak pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu (9 mjeseci) pjesmom “Srce božansko Isusa moga”, krunicom, litanije Presvetom Srcu Isusovu i osobnom posvetom Srcu Isusovu. Srce Isusovo neka dođe Kraljevstvo tvoje.

Prva subota u mjesecu siječnju (08.01.2011.) bila je početak posvete (5 prvih subota u mjesecu). Prečistom Srcu Marijinu, molitvom krunice, litanije Prečistom Srcu Marijinu, i molitva čin posvete Srcu Marijinu. Na kraju mise počastili smo našu majku pjesmom “Prečisto Srce Marijino, prepuno dobrote pokaži svoju ljubav prema nama …”

Svakog 8-og u mjesecu, moli se “Gospi brze pomoći” sa nakanom da Marija brzo pohiti, kao što u Evanđelju piše: “Marija je žurno krenula u Gorje …” zagovarati kod svog sina za obraćenje naših srdaca i za osobne potrebe svakog nas pojedinog člana župe.

25.03. počinje devetnica Malom Isusu (svakog 25-og u mj.), da se mali Isus smiluje i blagoslovi nas u našim svakodnevnim vršenjima kršćanskih obveza i dužnosti, da budemo pravo svjetlo Kristovo, da bi što više častili Sveto Ime Isusovo i bili prava djeca svoga Nebeskog Oca.

U korizmenom vremenu pripremamo se moleći krunicu na čast Muke Isusove, litanije Muke Isusove s nakanom da i mi s ljubavlju prema našem Gospodinu Isusu prihvatimo svoj križ i podnosimo patnje i muke svoga života. Želimo prihvaćati križeve koji proizlaze iz ljudskog i kršćanskog života i biti duboko sjedinjeni s raspetim i napuštenim našim Gospodinom Isusom Kristom, na putu do uskrsnuća. Biti što sličniji Isusu, svome vječnom Gospodinu. Isus nam kaže: Život svoj sam dao za tebe, a što si  ti za mene učinio?

U svakoj molitvi krunice za sve naše potrebe molimo s vjerom kao da smo to što molimo već primili, stoga odmah stojimo pred Gospodinom u zahvalnosti  za sve udijeljene i ne udijeljene milosti. Kad molimo srcem i sve Bogu prepuštamo i ne usliša nas, znači da Božja volja nije ili nije vrijeme, nije došao njegov čas. Treba moliti za ustrajnost u molitvi i sabranost da molitva bude savršena i čista. I kad se dobije uslišanje ne smije čovjek sebi pripisati kako je on nešto učinio. Treba Bogu dati čast, hvalu i slavu, “čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni”.