Muška molitvena zajednica bl. Ivana Merza

U župi sv. Ivana Pavla II., pape – Jelkovec, uz podršku upravitelja župe Josipa Horvata, već šest godina djeluje Muška molitvena zajednica.
Slične zajednice djeluju u nekoliko župa grada Zagreba, a ova ima privilegiju da se od početka okuplja pred samim Euharistijskim Isusom skrivenim u svetohraništu „podzemne crkve”- s obzirom da se liturgijski život župe Jelkovec održava u skloništu.
Zajednica je Marijanskog karaktera, članovi se okupljaju oko Marije kao njezini sinovi, a temelj molitvenog susreta je molitva krunice na koju Gospa poziva u svojim ukazanjima u Fatimi čiju 100-tu obljetnicu slavimo ove godine.
Na molitvenim susretima svakoga ponedjeljka u 19 sati, uz molitvu krunice čita se odlomak iz sv. Pisma, članovi iznose pred Gospodina svoje prošnje i zahvale, sjedinjuju se u molitvi i ljubavi prema sv. ocu Papi, biskupima i svećenicima, te na kraju čitajući odlomak iz knjige don Stefana Gobija “Svećenicima Marijinim preljubljenim sinovima” vrše čin posvete Marijinom Bezgrešnom srcu.
2013. godine zajednica za svog zaštitnika uzima bl. Ivana Merza, velikog zagovornika i zaštitnika mladih i vjernika laika. Od tada zajednica nosi naziv Muška molitvena zajednica bl. Ivana Merza, te nastoji sve vise upoznati njegov lik i duhovnost, slijediti njegov primjer, otvarati se i utjecati njegovu zagovoru i širiti njegovo štovanje u župnoj zajednici.
U znak zahvale Gospodinu, blaženoj Djevici Mariji i bl. Ivanu Merzu za obilje milosti i blagoslova u ovih šest godina djelovanja zajednice, u četvrtak 12.10.2017. svečanu misu predslavio je p. Božidar Nagy, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Ivana Merza.


Tom prilikom blagoslovljena je i postavljena na štovanje slika bl. Ivana Merza, a uz nju na posebnoj postavljenoj polici župljani će moći pronaći materijale o bl. Ivanu Merzu, knjižicu devetnice, svjedočanstva o uslišanjima njegovim zagovorom, a sve kao poticaj na dublje upoznavanje njegove duhovnosti i širenje njegovog štovanja.
Nakon sv. mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom koje su predvodili i glazbenom pratnjom uz gitaru animirali članovi molitvene zajednice.
Bila je to prilika da Molitvena zajednica zajedno sa širom župnom zajednicom još vise upozna osobu bl. Ivana Merza, te iskuse zajedništvo općinstva svetih i Božju prisutnost u svojim izabranicima svecima i blaženicima od kojih je jedan od najizvrsnijih primjera bl. Ivan Merz.