od Kristina na 15 ožujka, 2020

AKTUALNOSTI 

Misna slavlja iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa svaki dan u 7 sati ujutro te u 18 i 30. prenosi Laudato televizija i Hrvatski katolički radio


Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu svaki će se dan u 12 sati slaviti sveta misa u Sveučilišnoj kapelici s izravnim prijenosom (eng. live streaming) na YouTube kanalu Sveučilišta.


Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.
Izvadak iz odredbi: 

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.


4. KORIZMENA NEDJELJA (A)

Četvrta korizmena nedjelja naziva se još i radosna. Crkva  nas na ovu nedjelju  poziva da se radujemo jer Isus Krist  donosi svjetlo i nama kao i onom slijepcu od rođenja.

Prvo čitanje  (1 Sam 16, 1b. 6-7. 10 -13a)

David pomazan za kralja nad Izraelom.

Čovjek sudi po vanjskom izgledu, a Bog po srcu. Predvidjevši da će David, unatoč ljudskim slabostima, biti najbolji među mogućim kandidatima, Bog mu daje od svog Duha, uvodi ga u kraljevsku službu. Duh Jahvin ostaje na njemu sve vrijeme kraljevanja. David je ovdje slika krštenika, pomazanog Duhom na krštenju. Kao što David, prema ljudskim kriterijima, po izgledu nije zaslužio promaknuće u kraljevsku službu, tako ni krštenik po vlastitim zaslugama ne dobiva vjerničko dostojanstvo. To je Božji nezasluženi dar. Kao što je na Davidu trajno ostao Duh Jahvin, tako ostaje i na krštenicima.

Drugo čitanje  (Ef 5, 8-14)

Ustani od mrtvih i zasvijetlit će ti Krist

Drugo čitanje odlomak je iz Poslanice Efežanima o krštenicima kao svjetlu u Gospodinu. Svojom vjerničkom praksom trebamo zahvalno potvrđivati da smo osobe svjetla u Gospodinu. U plodove svjetlosti ubrajase “svaka dobrotu, pravednost i istina”. To su općeljudske vrline koje kod krštenika rastu iz svijesti pridruženosti Kristu i Crkvi. Tko Božju dobrotu na sebi priznaje, trudi se da bude dobar prema svima. Tko prihvaća darovano opravdanje, nastoji pravedno postupati prema ljudskoj braći i sestrama.

Evanđelje  (Iv 9, 1-41)

Ode, umije se pa se vrati gledajući.

Gospodnji su parametri drugačiji od ljudskih. Upravo je zato slijepac iz današnjega  evanđelja, u mraku od rođenja, ugledao svjetlo dana. Baš on odabran je da se na  njemu očituju djela Gospodnja, kako Isus kaže učenicima. Za njegovu sljepoću ne  treba kriviti ni njega, ni njegove roditelje, ni grijehe predaka, ni krivi  genetski kod. Bio je slijep da bi, kad je progledao, u tome činu prepozao Sina  Čovječjega i Njegova veličanstvena djela, što se nije ustručavao objaviti ni  farizejima ni ostalim skepticima koji su već otprije „puhali“ na ovoga  čudotvorca. Gospodnji su puti neobični, Bog ima svoju „pedagogiju“, On zna  zašto je ovaj čovjek godinama živio kao prosjak, u mraku, i kolika je zapravo  bila mala cijena te žrtve s obzirom na nagradu koja je uslijedila.

Sve što  Pomazanik dotakne pretvara se u lijek, tako je i obična zemlja od koje je Isus  napravio kal bila ljekovita za spuštene kapke ovog odabranika. Ispravši oči u  Siloamu, slijepac je progledao.

Prosvjetljenje je dar „novoga života.“ Zato slijepca nakon ozdravljenja ljudi ne poznaju. On sja novim životom. Ta novost i neprepoznavanje po starome životu, slika je kršćaninova života. Dakle, ozdravljeni slijepac je postavo kršćanin – sljedbenik Isusa Krista. Isus, iscjeljujući slijepca od rođenja, očituje se kao onaj koji otvara naše oči pravome svjetlu. Tko prihvaća vjeru i prima krsnu milost, oslobađa se sljepoće  i zadobiva vid, prelazi iz tame  u svjetlost – izlazi iz neznanja u pravu spoznaju. Isus može ozdraviti samo one koji to hoće, one koji vjeruju u njega.

MISNA ČITANJA

Prethodni članak:

Slijedeći članak: