11. NEDJELJA KROZ GODINU (B)

od Kristina na 7 lipnja, 2015

Prvo čitanje –  Ez 17, 22-24

Prvo čitanje je završetak jednog velikog govora u slikama kojim prorok najavljuje sud Božji nad kraljem Sidkijom. Taj je postao nevjeran zato što je zvao Egipćane u pomoć da bi odbacio teret Babilonaca. Za kaznu je kralj Nabukodonosor, 586. razorio Jeruzalem i odveo narod u sužanstvo. Na kraju govora o sudu dolazi riječ obećanja: usred nesreće Bog najavljuje spasenje. On sam će podignuti novog kralja iz Davidove dinastije i postaviti ga na Sionu, hramskom brdu u Jeruzalemu.

Za nas danas to znači: u svim teškim krizama koje nas okružuju treba se nadati spasenju od Boga i u njega se, s povjerenjem, uzdati. No, Bog ne daje svoje spasenje prema našim planovima, nego kako to on hoće.

Drugo čitanje –  2. Kor 5,6-10

I drugo čitanje je, usprkos ozbiljnosti teme, riječ nade. Ne radi se o utjehi nekog kasnijeg suda ili nekoj prijetnji, nego se radi o daru spasenja koji nam je već sada darovan: u krštenju imamo zajedništvo s Bogom. Time je već započela naša budućnost. Cilj je domovina na nebesima. I sada trebamo ispuniti zadaću koju pred njim imamo, a to je da činimo ono što se njemu „sviđa” – ljubiti Boga i ljude.

Evanđelje –  Mk 4,26

Evanđelje se sastoji od dvije prispodobe: o sjemenu koje samo niče  i o zrnu gorušice.
Prispodoba o sjemenu koje samo niče spada u posebnosti Markova evanđelja. Ona želi reći: nakon sijanja seljak strpljivo i opušteno čeka sve dok ne dođe vrijeme žetve. Zemlja sama donosi svoj plod. Kroz to vrijeme treba opušteno i strpljivo čekati. Vlastiti nemir i bilo koje aktivnosti ne dovode do cilja. Kraljevstvo Božje ne uspostavljaju ljudi, nego to ostaje Božje djelo.
Prispodoba od nas traži vjerničko povjerenje u Boga koji u tišini čini da njegovo sjeme zrije i opuštenost koja iz ove spoznaje crpi snagu i mir.
Usporedba o zrnu gorušice pokazuje rast od malih početaka (malo zrno) i razvoj do veličine (veliki grm).
Treba imati u vidu, kod obje prispodobe: Crkva i Kraljevstvo Božje nisu identični. Božja vladavina djeluje na zemlji i u Crkvi i po njoj, ali nije vidljiva veličina, ni čvrsta ustanova poput Crkve.
Ove usporedbe nam žele probuditi „ čvrstu vjeru i nepokolebivu nadu. Nasuprot svim vanjskim prividima kraljevstvo Božje se razvija i raste i na kraju će biti pobjedničko!”

ČITANJA

Prethodni članak:

Slijedeći članak: