HABEMUS PAPAM!

od Kristina na 13 ožujka, 2013

IMAMO PAPU!!!!

U srijedu 13. ožujka u 19:06 iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je bijeli dim, što je označilo da je novi Papa, 266. po redu, izabran.

Ime novoga pape obznanio je kardinal Jean- Louis Tauran, koji je izrekao objavu na latinskom ‘Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam!(Objavljujem vam veliku radost. Imamo papu!) sa središnjeg balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

Novi Papa   je  JORGE MARIO BERGOGLIO koji je uzeo ime FRANJO.

Jorge Mario Bergoglio  rođen je u Buenos Airesu 17. prosinca 1936. godine kao jedan od petero djece talijanskog imigranta. Studirao je i diplomirao kemiju na sveučilištu u Buenos Airesu. Nakon toga, 1958. godine ušao je u Isusovački red i počeo studirati teologiju i filozofiju na teološkom fakultetu u San Miguelu. Za svećenika je zaređen 13. prosinca 1969. godine, nekoliko dana prije svoga 33. rođendana.

Doktorirao je u Njemačkoj. Ima sveučilišnog iskustva (rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu). Biskupom postaje 1992., a 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Imenovan je kardinalom 2001. godine. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Kao kardinal je postao poznat po poniznosti, po doktrini je konzervativac te je predan socijalnoj pravdi. Živio je u malenom stanu, radije nego u biskupskoj rezidenciji. Odrekao se skupe limuzine u korist javnog prijevoza, a navodno si je i sam kuhao. Nakon smrti Ivana Pavla II., u konklavi 2005. godine je slovio za vrlo izglednog kandidata za Papu.

Prvi je iz reda isusovaca koji je postao Papa, i prvi Papa ne-Europljanin u posljednjih 1300. godina.

U svom prvom obraćanju vjernicima rekao je:

Braćo i sestre dobra večer. Znate da je dužnost konklava bila odabrati rimskog biskupa. Čini se da su moja braća to dovela do krajnosti, ali evo tu smo.

Hvala vam na dočeku, hvala cijeloj rimskoj zajednici i prije svega htio bi izmoliti molitvu za našeg papu u miru Benedikta XVI. Da ga Gospodin blagoslovi i da ga majka Božja čuva. Oče naš, Zdravo marijo, Slava ocu…

Sada ćemo započeti taj put kardinala i naroda, rimske crkve, put bratstva, pun ljubavi i povjerenja među nama. Molimo uvijek za nas, jedni za drugoga, za cijeli svijet. Da dobijemo veliko bratstvo. Želim da ovaj put crkve koji danas započinjemo bude plodonosan za evangelizaciju ovog prekrasnog grada. Sada bi htio dati blagoslov, ali želim vas zamoliti uslugu, prije nego biskup blagoslovi narod, molim vas da vi zamolite Gospodina da blagoslovi mene, Molite za mene. U tišini.

Sveti oče, Franjo, svim prisutnima koji će primiti Vaš blagoslov putem radija, televizije, medija, zamolimo Boga svemogućeg da pomogne u službi našem papi i omogući jedinstvo crkve u cijelom svijetu- rekao je vikar.

Novi papa Franjo blagoslovio je okupljeno mnoštvo i sve ljude u svijetu. – Molite za mene i vidimo se uskoro. Sutra se želim pomoliti Bogorodici za uspješan početak. Laku vam noć i ugodan odmor – rekao je papa Franjo  prije negoli se povukao s balkona.

 httpv://www.youtube.com/watch?v=EqXd2ua529U

Slijedeći članak: