ISUS KRIST – KRALJ SVEGA STVORENJA (C)

od Kristina na 14 studenoga, 2022

Završava se  liturgijska godina C.  Na njezinom završetku slavimo svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga, svega što postoji: čovječanstva, prirode, svemira, materijalnog i duhovnog svijeta.

Krist Kralj Ovu svetkovinu ustanovio je papa Pio XI u svojoj enciklici “Quas Primas” 11. prosinca 1925. Bio je to njegov odgovor na tadašnji rast sekularizma, te širenje bezbožnog nacizma i komunizma koji su nijekali Kristov suverenitet. Puno ime ove svetkovine je e Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja. Svetkovina se slavila posljednje nedjelje listopada, a nakon Drugog vatikanskog sabora papa Pavao VI prebacio ju je 1969. na posljednju nedjelju prije početka Došašća, što je obično krajem studenoga.  Odabrano mjesto u kalendaru (završetak crkvene godine) želi vjernika podsjetiti da je Krist i njegovo nebesko kraljevstvo cilj vjerničkog zemaljskog putovanja. Kristovo kraljevstvo je, naime, početak i cilj cjelokupne povijesti i svakog čovjeka, prema riječima svetopisamske knjige koja se zove Otkrivenja : “Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak.”

Sadržaj svetkovine Krista Kralja izrekao je sveti Pavao u poslanici Kološanima: „Krist je savršena slika Boga nevidljivoga, prvorođenac svakoga stvorenja, jer je u njemu sve stvoreno-sve na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo poglavarstva, bilo vlasti; sve je stvoreno po njemu i za njega. On je prije svega, i sve se u njemu drži u redu. On je i Glava Tijela, Crkve: on je početak, prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude prvi, jer Bog odluči u njemu nastaniti svu Puninu, i po njemu pomiriti za nj sve što je na zemlji ili na nebu, uspostavljajući mir krvlju njegova križa” (1, 15-20).

Poruka je svetkovine Krista Kralja da je Krist naš konačni Kralj i Gospodar, kojem smo jedinom konačno svi odgovorni. Svakom od nas dan je zadatak da prema svojim mogućnostima ostvarujemo Kristovo kraljevstvo već ovdje na zemlji.

Krist je Alfa i Omega. On je kao bogočovjek Alfa – Prvi u Božjemu naumu o svijetu, čovjeku i čovječanstvu. On je Omega. Isus, Sin Božji, Očev baštinik, prvi prelazi preko smrti u život. Njegova poslušnost jamči život svima koji idi za njim.

MISNA ČITANJA

Isus Krist je Kralj svega stvorenja. U njegovo kraljevstvo su pozvani svi. To je kraljevstvo otvoreno i grešniku, razbojniku. Jedan od razbojnika koji je raspet s Isusom vidio je u raspetome Isusu nevinog Pravednika. On priznaje svoje grijehe, kaje se i moli Isusa za oprost: „Gospodine, sjeti me se kada dođeš u Kraljevstvo svoje!“ To je rekao ne znajući kakav će mu On dati odgovor. Bio je to kratki govor između križeva. A Isus mu reče: „Danas ćeš biti sa mnom u raju.“

Isus i razbojnikRaskajanog grešnika spasit će raspeti Mesija. To će moći stoga što je ovaj obješeni spreman vidjeti sebe samoga onakvim kakav zaista jest, grešan – pred Isusom raspetim bez krivnje. Isus mu obećava ulazak u svoje kraljevstvo. Ovo nam evanđelje u potpunosti govori i o naravi Kristova kraljevstva i vladanja.

On nije kralj koji traži da se drugi žrtvuju za njega, nego sebe daje za druge. Od svojih će tražiti ista životna načela: biti za druge. Kristovo kraljevstvo nije samo za vremena – ono je vječno. Biti s Isusom, „još danas.“ To znači dobiti od njega ono najdragocjenije što nam on može dati: to je on sam, njegova ljubav, njegova žrtva križa, njegovo uskrsnuće. To je zajedništvo s Isusom.

Prethodni članak:

Slijedeći članak: