PAPIN POHOD HRVATSKOJ 4. I 5. LIPNJA 2011.

Papa Benedikt XVI. u svom 19. apostolskom putovanju boravio je u našoj zemlji, u Zagrebu, 4. i 5. lipnja 2011.

Već nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku, Sveti Otac poručio je kako pozdravlja “ljubljenu hrvatsku zemlju”, te naglasio kako hrvatski narod Europi daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, te da više od 13. stoljeća duga snažna veza hrvatskog naroda i Vatikana svjedoči o ljubavi Hrvata prema Evanđelju i Crkvi.

Prvog dana pohoda Hrvatskoj, pod geslom “Zajedno u Kristu” Benedikt XVI. družio se s predstavnicima hrvatskog državnog vrha, a navečer se u Hrvatskom narodnom kazalištu obratio predstavnicima političkog, kulturnog, javnog i vjerskog života, označivši savjest kao temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj, tako i na nadnacionalnoj razini.

Nakon HNK uslijedio je, po mnogima, najupečatljiviji dio papina posjeta, molitveno bdijenje i euharistijsko klanjanje s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, na kojemu je papu dočekalo te uz pjesmu i ples s njim slavilo oko 40 tisuća mladih iz Hrvatske i susjednih država. Trenuci su to koji će ostati u pamćenju tisućama Hrvata. Tog se 4. lipnja osjećalo nešto posebno u zraku kada se Papa mladima obratio na hrvatskom jeziku.

“Dragi braća Hrvati nosim vas u srcu i ostavljam svoj blagoslov, radujte se uvijek u gospodinu, njegova radost neka bude vaša snaga, Amen hvaljen Isus i Marija”, kazao je tada Benedikt XVI.

Benedikt XVI. mladima je poručio da su središte Zagreba pretvorili u hram, te da ih Isus traži više nego oni njega, potpuno poštujući njihovu slobodu.

“Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu s Njime, u zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i trći dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje”, kazao je tada Sveti Otac.

Radost papinim dolaskom vjernici su pokazali i time što su se u ranim jutarnjim satima 5. lipnja počeli okupljati na zagrebačkom hipodromu gdje je već u tri sata u noći počelo molitveno bdijenje, kao uvertira u prijepodnevnu proslavu prvoga Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u povodu kojega je Benedikt XVI. i došao u svoj prvi pastoralni pohod Hrvatskoj.

Središnji događaj te proslave bila je sveta misa koju je pred više do 300 tisuća vjernika predvodio papa i poručio kako je u današnjem društvu više nego ikada potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji te pozvao obitelji da se raduju očinstvu i majčinstvu, a roditelje da se obvežu svoju djecu učiti i moliti i da mole s njima.

Vjernike je pozvao da svojim životnim svjedočanstvom pokažu kako je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, te da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu.

“Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija je! Dobro obitelji je dobro i Crkve”, naglasio je Benedikt XVI.

Zadnjeg dana pohoda Hrvatskoj papa je predvodio molitvu u zagrebačkoj katedrali, gdje se pomolio na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a Katoličku crkvu u Hrvatskoj pozvao je da bude moralna savjest društva, uvijek vjerna Kristu i njegovu Evanđelju, te da u društvu bude boravište radosti u vjeri i nadi.

Navečer 5. lipnja Sveti Otac napustio je Hrvatsku, a svjetski mediji su u vijestima o tom njegovom 19. apostolskom putovanju isticali papinu snažnu potoru pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Pohod pape Benedikta XVI. bio je četvrti pohod poglavara katoličke crkve našoj zemlji – njegov prethodnik Ivan Pavao II, kojega je upravo Benedikt XVI. proglasio blaženim, pohodio je Hrvatsku tri puta (1994., 1998., 2003.). Papa Benedikt XVI. je, prije nego je postao papa, kao kardinal Joseph Ratzinger dva puta posjetio Hrvatsku.