3. nedjelja kroz godinu (C)

POUZDANOST KRŠĆANSKE VJERE

 

Bog odvajkada govori ljudima. No, potrebno je najprije čuti što on govori, zatim to treba shvatiti. Liturgijski skup je povlašteno mjesto na kojem slušamo čitanje Božje riječi i vjera nam pomaže da je shvatimo. Konačno vjernici Riječ Božju žive zajednički – u zajednici.

Zbor vjernika

1. čitanje – Blagdan je i narod se sabrao. Nije riječ o tome da su se sastali samo da se nekako zajedno nađu, već su se sastali da zajedno čuju Božju Riječ, da čuju njezino tumačenje i da je shvate. Nakon toga svaki izriče svoj pristanak i sudjeluje u blagdanskoj gozbi. To je blagdan saveza s Bogom koji se ostvaruje u kršćanskim zajednicama do svršetka svijeta.

Psalam – Psalam 19 je Davidov i ima naslov “Jahve – Sunce pravde.” David slavi Gospodina koji ga vodi i krijepi kroz njegovo dugo vladanje. “Savršen je Zakon Gospodnji – dušu krijepi,… neuka uči … Prava je naredba Gospodnja, srce sladi; … oči prosvjetljuje.”  Pjesnik slavi Gospodina kao stvoritelja svega: stvoritelja neba, osobito sunca i tvorca Zakona. Priroda i Zakon, kaže pisac, objavljuju Božja savršenstva. (Priroda se podvrgava potpuno Božjim zakonima, a što čini čovjek? …). “ondje (na zemlji) sunce razape šator, te ono k’o ženik iz ložnice ide, …” Na starom istoku sunce je bilo simbol pravde (usp. Mudr 5,6). Bog je dakle taj koji daje Sunce koje je život, ali i pravda. Bog je snaga onoga koji ga štuje i slavi: “Gospodine, hridi moja, otkupitelju moj!” Zaziva kralj David, ali i svaki stvor na zemlji. O Božiću liturgija ovaj Psalam primjenjuje na Riječ Božju, Sunce pravde (Iv 1,9; Lk 1,78).

Kristovo smo Tijelo

2. čitanje – Apostol nastavlja tumačenjem mjesta koje svaki kršćanin ima u Crkvi. Svaki kršćanin ima svoju ulogu ali uloge kršćana se upotpunjuju. Među Kristovim učenicima nema ljudi koji bi bili dostojniji od drugih. Istina, glavne uloge u Crkvi imaju apostoli koji navješćuju radosnu vijest, ali isti Duh daje život svim članovima tijela Crkve.

Danas se ispunila Božja Riječ

Evanđelje – Krist ostvaruje sve ono što Bog govori. No, ništa se ne događa prema nekim predviđanjima njegovih suvremenika. Kad Krist govori, on se očituje kao Mesija te njegov postupak izaziva pitanja koja uznemiruju druge. Ipak, to je Krist koji upravo sada oslobađa čovjeka i uspostavlja nove odnose, stvara novi svijet. AMEN!

MISNA ČITANJA