TREĆA VAZMENA NEDJELJA (C)

od Kristina na 28 travnja, 2022


Liturgija ove nedjelje govori o otajstvu Crkve kao zajednice vjernika koja se okuplja oko Uskrslog Krista Gospodina na čelu i pod vodstvom Petra apostola i njegovih nasljednika.

Prvo čitanje (Dj 5,27b-32. 40b-41)

Svjedoci smo tih događanja mi i Duh Sveti.

U današnjem prvom čitanju Djela apostolska govore o hrabrosti Petra i ostalih apostola koji snagom Duha Svetoga daju svjedočanstvo Uskrslome Kristu. Stavljeni na tešku kušnju između poslušnosti Bogu ili ljudima, apostoli se odlučuju za Boga pa makar radi toga morali biti progonjeni i mučeni jer oni moraju naviještati smrt i uskrsnuće Krista Gospodina koji je postao jedini Spasitelj ljudi.

Zato velikom svećeniku i ostalim vjerskim poglavarima židovskoga naroda koji su im htjeli zabraniti da naučavaju narod u Ime Isusovo, Petar i apostoli odgovore: »Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!« (Dj 5,29)

Drugo čitanje (Otk 5,11-14)

Dostojan je zaklani Jaganjac primiti moć i božanstvo.

Drugo čitanje iz knjige Otkrivenja donosi viđenje Božjeg prijestolja s Kristom koji je slikovito prikazan kao zaklani Jaganjac. Anđeli, priroda i “starješine” pjevaju Bogu i Jaganjcu u nebeskoj liturgiji.

U viđenju, u pjesmi, slavi ga silno mnoštvo (u Bibliji mirijade, mirijada, znači nepregledno, neizbrojivo mnoštvo spašenih),pridružuje se sve stvorenje: …i na nebu i na zemlji i pod zemljom i u moru – sve…govori: „Onomu koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu blagoslov i čast i slava i vlast u vijeke vjekova!“ Čuje se „AMEN!“ A starješine padnu ničice i poklone se. Pjesma je upućena Bogu i Gospodaru svijeta i povijesti spasenja – po Janjetu – po svom Sinu utjelovljenomu. „Spasenje je okončano! Spašenici su u punom broju!“ Ali, za spasenje treba proći put Kristova Jaganjca, put križa i križevne žrtve! Kršćani imaju samo jednu nadu i slavu: KRISTA!

Evanđelje (Iv 21,1-19)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu.

Prizor čudesnog ulova riba iz današnjeg Evanđelja govori nam da kršćanin kao pojedniac i svaka kršćanska zajednica mogu biti plodonosni ako su u zajedništvu s Kristom i ako su poslušni njegovoj riječi. Uskrsli Krist je, dakle, »Gospodin« svoje Crkve. Crkva mora samo prepoznati Krista koji se u njoj nalazi i djeluje i dopustiti da je Gospodin vodi svojom riječju i preko ljudi koje je On postavio kao svoje namjernike na ovoj zemlji. Zato je Isus i uspostavio Petra kao svojega namjesnika u Crkvi njegovoj i za pastira svojeg stada. Uskrsli Krist koji je uvijek prisutan u svojoj Crkvi kao »Prvi i Posljednji i Živi« sada povjerova Petru da u ime njegovo pase »jaganjce i ovce njegove«. Stoga vlast koju Petar i njegovi nasljednici imaju u Crkvi jest dar uskrsloga Krista svojoj Crkvi. Ona je garancija svakog napretka, univerzalnosti i jedinstva u Crkvi.

Služba Petra i njegova nasljednika, odnosno pape, rađa se iz ljubavi i preodređena je da pomaže rast u ljubavi Krsitovoj svih ostalih članova Crkve. Zato Uskrsli Krist, prije nego će mu povjeriti svoje stado pita tri puta Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« (Iv 21,15. 16. 17), jer je želio da Petar ljubavlju izbriše trostruku izdaju svoga Gospodina što ju je počinio iz straha za vrijeme muke Isusove.

Svoj odgovor: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« (Iv 21,15) Petar će nekoliko godina kasnije potvrditi i svojom krvlju i mučeničkom smrću što će je podnijeti za Krista i njegovu Crkvu. Tu mučeničku smrt je već unaprijed prorekao Isus svojemu apostolu u nasljedniku kad mu je rekao: »Idi za mnom!« (Iv 21,19), nagovješćujući mu kakvom će smrću proslaviti Boga.

Tim je riječima Krist htio označiti da služba Petrova i svaka druga služba u Crkvi njegovoj usko je povezana s nasljedovanjem Isusa sve do mučeništva u otajstvu njegove muke, smrti i uskrsnuća. Put križa je jedini put koji vodi u slavu Uskrsnuća.

MISNA ČITANJA

Prethodni članak:

Slijedeći članak: